Pelargon finns i olika färger. Röda, rosa, vita med massor av läckra nyanser. Pelargonen vill stå ljust, dock inte inte i direkt sol. Kan med fördel stå ute under sommaren. Den bör hållas lätt fuktig under sommaren medan man på vintern kan låta den torka något mellan vattningarna.

Monstera (Monstera Deliciosa) är en mycket vacker växt rätt skött. Bladen kan bli mycket stora, upp till ca 60 cm tvärs över. Att de har stora hål/flikar tyder på att de kommer från ett område där det blåser mycket. Växten blir lätt upp till 230 cm hög inomhus, men den växer långsamt. Denna växt har egentligen ett krypande växtsätt. För att få den att växa upprätt måste man stödja den med ett starkt stöd, t.ex en käpp. På friska exemplar utvecklas med tiden luftrötter, som är till för att stödja plantan. Man bör inte ta bort dem. Monstera hör till de mest lättskötta av våra rumsväxter, men man bör ha plats för den.Tål att stå halvmörkt. 15-24 grader †C. Varning för övervattning! Den vill ha vatten kanske en gång i veckan på sommaren, och bara var fjortonde dag på vintern. Omplantering ska ske på våren. Med minimal vård kan den leva i många år.

Hoya (Asclepiadaceae) En av mina personliga favoriter är Hoya, dvs Porslinsblomman. Blommorna ser ut att vara av porslin och doftar underbart. Ju äldre plantan är ju rikligare blommar den. Hoyan vill ha mycket ljus och värme för riklig blomning. Rötterna vill inte bli stående i vatten, men den vill ha rikligt med vatten, speciellt under blomningen. Hoyan angrips sällan av parasiter.


Blomstervagga
(Commelinaceae) Rhóeo spathácea Är en mycket tålig växt. Den trivs att stå på en ljus plats, dock ej direkt solljus. Eftersom växten nästan är en sumpväxt vill den ha rikligt med vatten. Den är snabbväxande och vill därför ha näring en gång/vecka. Blomstervaggan angrips sällan av sjukdom eller skadedjur.


Ampellilja
Chlorophytum comosum. Ampelliljan är en av våra mest lättskötta inomhusväxter. Tack vare att den växer så snabbt och skjuter ut många långa stänglar med nya möjligheter till vackra plantor har den en förmåga att finnas i de flesta av våra hem.


Ampelliljan kräver god ljustillgång och bör skyddas mot kallt drag. Börjar bladen att tappa färgen, bli veka och fula är detta ett teckan på för starkt solljus!

Vattnas rikligt under växtperioden och låt endast det övre jordlagret torka ut under vinterperioden. De gräsliknande bladen älskar att bli duschade nu och då.

Nya plantor kan man få när som helst. Skär av småplantorna när bladen är 5-8 centimeter långa. Placera dem i vatten tills rötterna är 2-3 centimeter långa - plantera i krukor. Alternativt kan man sätta ner småplantorna i jord utan att skilja dem från moderplantan. Detta gör man först efter att de rotat sig.


Ge näring i flytande form varannan vecka året om.


Hängsparris
Asparagus densiflorus 'Sprengeri' Asparagus d. 'Sprengeri' (Liliaceae) Detta är en väldigt populär och lättskött växt.
     
Hängsparrisen trivs bäst i lätt skugga och klarar av att stå en bit in i rummet. Den är en av de bästa gröna växterna för piedestal eller ampel. På sommaren vill den ha mycket vatten och under vintern sparsamt.  
 
Hängsparris angrips sällan av parasiter. Hängsparrisen saknar som alla sparrisar egentliga blad. Har istället fyllokladier som de fina barren kallas. Den var borta ett tag men kom tillbaka med förnyad styrka. Piedestal gör Hängsparrisen verkligen hemma. Men ampel är inte heller fel.

Dracena (Liliaceae) Denna växt är så tålig att man knappt kan misslyckas med den. Den kan stå vart som helst utom i stark sol, även en bit in i rummet. Jämn vattning hela året. Dracena får sällan sjukdomar eller skadedjur.

Julkaktus Schlumbergera x buckleyi Den här blommande växten är faktiskt en kaktus. Den växer naturligt på träd i den tropiska regnskogen. Man älskar den framför allt för de fantastiska blommorna som brukar komma omkring jul. Den är också ganska tålig.

Fikus (Ficus) Ficus Natasha, Pillerfikus m fl Fikusar är mycket populära, både i offentliga och privata växtmiljöer. De är mycket lättskötta. Fikusar lever oftast mycket länge och blir STORA. De allra största exemplaren finner man därför oftast i officiella miljöer med högt i tak... Fikusar tycker INTE om att bli övervattnade! Låt dem aldrig stå i vatten. Även dessa gillar att bli duschade då och då.  


Finns i många olika utförande, storbladiga och småbladiga.


Gemensamt för alla fikusar är att de vill stå ljust, men de gillar inte stark sol. Är rummet ljust kan de med fördel stå en bit in i rummet, men då får du ha någon form av växtbelysning under den mörka årstiden.


Storbladiga fikusar kan angripas av sköldlöss, bomullslöss och trips.


Svärmors tunga/Svärmors Bandrosett
Sansevieria trifasciata 'Hahnii' Det här är en ökenväxt med vass-kantade blad, som växer upp direkt från roten. Blommorna är vita, doftande och axformade. Den vill ha sol och värme. Det enda som kan skada den är för mycket vatten. På sommaren kan man ge gödning varannan vecka, gärna kaktusgödning. Planteras om varje vår. Vill man ha fler växter kan man dela ett blad i sju delar, låta dem torka några dagar och sedan plantera dem, gärna i sandblandad jord. Bladbitarna får inte sättas upp och ner, då blir det inga rötter.

Aspidistra Krukväxt som främst odlas för de stora ovala, upp till 50 cm långa, läderartade bladen på styva stjälkar. Från Kina, Japan. Färg: Mörkgrön, glänsande, brokig creme-vitrandig. Säsong: Hela året. Föredrar mörka hörn eftersom den kan bli bränd i starkt solljus. 10-18°. Vattnas 2 ggr i veckan på sommaren, 1 gång i veckan på vintern. Jordens yta  bör torka ut mellan vattningarna. Såjord eller jord utan gödning för brokbladiga, lerjord för gröna plantor. Omplanteras vart tredje-fjärde år då den föredrar rotfyllnad.

Krassula Crassula ovata Kallas 'Paradisträd' och kan med tiden växa sig till just ett litet saftigt och frodigt inomhusträd.


Placeras med fördel i soligt sydfönster eller utomhus sommartid. Om bladen börjar anta en rödaktig färg är den utsatt för alltför stark sol.


Paradisträdet går praktiskt taget inte att ha ihjäl, i ett kyligt rum kan den klara sig i månader utan vatten (ja, ni läste rätt!). Den är alltså lätt att passa men tål inte överbevattning. Trädet mår bara bra av att torka ut lite mellan vattningarna. Om bladen mister sin spänst och blir skrynkliga är dräneringen för dålig eller vattningen för kraftig


Vid omplantering vart 2-3:e år kan man blanda i sand och lecakulor i jorden för bättre dränering.Det är lätt att skapa nya plantor på våren. 1-2 stänglar nyps av moderplantan och sticks ned i såmull. Förvara plantan i ca: 18-20 grader, skyddad mot direkt solljus, och nya rötter dyker upp inom 14 dagar. Denna stickling skall inte täckas med plast.


Göds endast sparsamt under växtperioden.

Parasollsäv/Cyperngräs (Cyperus alternifolius) Är ett halvgräs och nära släkt med papyrus. Parasollsäven trivs bäst i öster eller västerfönster och måste skuggas från direkt solljus. Denna trivs att alltid stå med fötterna i vatten. Vattna så mycket att det alltid finns vatten i ytterkrukan eller på fatet. Parasollsäven kan lätt angripas av ohyra, om den får torka.

Vårglöd/Höstglöd Kalanchoë är en kraftfullt blommande krukväxt som finns tillgänglig I många färger och olika storlekar. Den starka plantan, okänslig för sjukdomar saluförs i färgerna orange, rosa, röd, vit och gult och till och med tvåfärgad.

Placera din kalanchoe på en ljus plats, fullt solsken är inget problem.
- Kalanchoe bevattnas sparsamt, den tål lätt uttorkning mellan varje vattning.
- Varannan eller var tredje vecka tillsätt gödning till vattnet du ger dina Kalanchoe.
- Rumstemperatur är idealiskt för din Kalanchoe, den tål dock temperaturer mellan 12 och 30 grader celsius.