Om den här siten

Jag tänkte berätta lite om de språk jag har läst, och som jag tycker är intressanta. För mig är språk lite vanebildande. Jag vill liksom samla på språk. Det räcker inte med två eller tre. Jag vill kunna många. Naturligtvis har jag haft tur som inte har alltför svårt för att lära mig språk, i alla fall till en viss gräns. Tyvärr har jag inte lyckats lära mig något språk flytande, mer än engelska (eller som jag kallar det, anglo).

Det är förresten inte bara språket i sig som intresserar mig. När man läser ett språk, så lär man sig en massa om landet/länderna där språket talas. Litteraturen, konsten, musiken, historien - allt möjligt ingår i språkstudierna.


Tibet som inte är ett självständigt land nu, har en enormt intressant kultur, och om det fanns en möjlighet för mig så skulle jag gärna vilja lära mig tibetanska, trots att det för mig måste vara oerhört svårt, eftersom det tillhör en helt annan språkfamilj än de språk jag hittills lärt mig. Dessutom använder de ett annat alfabet. Tibetanska talas av bara ungefär 1 miljon människor, men i Bhutan talas en tibetansk dialekt, dzongkha, av ungefär 2 miljoner människor. Kulturen i Bhutan är mycket lik den i Tibet. En intressant aspekt av tibetansk kultur är att månggifte praktiseras, inte bara så att en man kan vara gift med flera kvinnor, utan kvinnor kan ha mer än en äkta man. Männen är oftast bröder.

Klicka på länkarna nedan så får du läsa mer om varje språk.

Svenska
Finska
Anglo
Franska
Spanska
Portugisiska
Italienska

Det stora problemet när det gäller alla språk utom anglo, är att det kan vara svårt att öva sig på dem, om man inte är beredd att resa till landet där språket talas, och bo och studera eller arbeta där. Helst i minst ett år. Visst kan man göra det när det gäller ett eller två språk, men när man vill lära sig många, kan det vara svårt. Det jag kan rekommendera är att man läser så många böcker som möjligt och se på tv-program och filmer som gjorts på språket i fråga.

En annan sak man kan göra är att utnyttja internet. Där finns gratis nyheter på många språk, och i vissa fall gratis litteratur att ladda ner. Naturligtvis finns det på alla språk vanliga webbsidor med en massa olika innehåll. Förutom detta, som kan vara väldigt kul och användbart, finns rena språksiter. En del av dem tillhandahåller lexikon, andra språkkurser, eller språkresurser. I vissa fall finns det forum och chatrum där du kan öva på språket.

Utan internet hade jag inte kunnat använda mig av så många av mina språk. Jag har chattat med folk på franska, tyska, spanska, italienska (med varierande framgång, måste jag erkänna). Tyvärr är det få som vill hjälpa till, och istället hankar de sig fram med sin egen engelska, som inte alltid är så fantastisk. Men om du träffar på någon som är intresserad av att hjälpa till, så kan det vara det bästa möjliga. Mycket bättre än ett lexikon.

Man kan också använda datorn offline. Jag har skaffat mig en programvara för att lära mig språk. Det heter Languages of the World, från Transparent Language Inc. De flesta av världens större språk finns med, men det är nog bättre att använda programmet till att öva på ett språk man redan har lärt sig lite, än att börja från början, med ett helt nytt språk. Det finns många liknande program att köpa, och i alla fall det här var inte alls så dyrt.

Några språkresurser:


Altavistas översättningstjänst Babelfish

Intertran
Latinresurser från About
Resurser om olika språk: eLocale Glossophilia
Jennifer's Language Page
Interlingua på About
Svenska sällskapet för interlingua
Interlingua-English dictionary
Textkit Greek and Latin learning tools
Språksiter, med forum (engelska som andraspråk, franska, tyska, italienska, spanska m m) på About


Övriga länkar:


Nyheter på flera språk: EuroNews
Gratis böcker för nedladdning: Project Gutenberg